2009. november 22., vasárnap

Mama tejfölös babsalátája

Lépésről-lépésre / Főzzünk babot! -Himesi sváb ételek -1.rész.







Mamáéknál péntekenként bableves van gőzgombóccal vagy babostésztával. Ez egyfajta hagyomány, amióta az eszemet tudom így van ez minden pénteken.

A gőzgombóchoz tejfölös babsaláta és babfőzelék jár.

Ezúttal a tejfölös babsalátát mutatom be nektek, de lassan a többi is sorra fog kerülni.



Mama a bablevesből szokott kivenni egy maroknyi főtt babot a salátához, de ha mi levest nem akarunk főzni, akkor simán fűszeres, vegetás vízben is megfőzhetjük a babot. Legrosszabb esetben konzerv babból is készülhet, akkor vörösbabot használjunk, ez is az a képen, csak száraz, nyers állapotban.

Lila hagymát karikázzunk fel nagyon vékonyra. Tegyük egy üveg edénybe és sózzuk, cukrozzuk, kis ecetet adjunk hozzá, majd tegyük félre állni. Levet fog engedni.



Később a főtt babot is adjuk hozzá.



Végül úgy egy jó óra állás után nyomjuk ki belőle a lét és adjunk hozzá egy tejfölt.

Ellenőrizzük az ízesítést, hogy kell-e még bele só, cukor vagy ecet.



Készen is van!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése