2010. május 21., péntek

A múlt titkai 2-3. rész

undefined
"Időutazás..."

2.

Kakaskukorékolásra ébredek, mint minden reggel, amikor anyuéknál alszom, a régi gyerekszobámban. Kipattanok az ágyamból, ami még a dédié volt valaha, és megkeresem anyut. Belebújok a régi papucsomba és végigjárom a házat, ami ugyanolyan, mint ötven évvel ezelőtt. Három egymásba nyíló szobából áll, a harmadik után a konyha, ahonnan kilépek az udvarra. A középső szobában született anyu 1957-ben. Ő még nem kórházban látta meg a napvilágot. Sokszor hallottam már ezt a történetet. Amikor mama vajúdni kezdett, papa elszaladt a falu végén lakó bábaasszonyhoz. De az már idős is volt, lassú is, és a falu is hosszú volt, így mire visszaértek mama már meg is szült egyedül. Régi gangos házunk van. Anyu az udvaron hajkurássza a csibéket.

- Einie! Einie! - kiabál a tyúkokkal, hogy behajtsa őket a helyükre. – Gyere és segíts! Megint kiszöktek.

Felkapok egy seprűt és ketten már könnyen bezavarjuk őket a baromfiudvarba.

- Hogy jutott eszedbe tegnap a robotról kérdezni mamáékat? – kérdezi, miután bezárja a kiskaput.

- Megtaláltam Himesháza honlapját és ott olvastam róla. Kiszámoltam, hogy mama akkoriban 7-8 éves lehetett, és érdekelni kezdett a dolog. Hol volt ő addig a bátyjával, Jóska bácsival? Mert ha jól tudom, a dédipapa nem jött haza a háború után.

- Addig a nagyszüleiknél voltak, amíg az anyjuk haza nem jött Oroszországból.

- Hogy vihettek el egy anyát, aki mellett nem volt ott a férje? – háborodok fel. – Miért nem gondoltak a gyerekeikre?

- Nem tudom.

- Meg is halhatott volna…

- Igen, sokan meghaltak.

- Na, Erzsi, mit csináltok? – kérdezi Boris néni, aki megáll egy kicsit a házunk előtt az utcán.

- Kiszöktek a csirkék, azokat hajtottuk be – válaszolja anyám, s közben elindulunk felé.

- Virág, hát téged is lehet látni? Hazajöttél?

- Egy kicsit, Boris néni.

- Jól nézel ki! – mondja, ami azt jelenti, hogy megint híztam.

- Köszönöm! – válaszolom kényszeredetten mosolyogva.

- Hová megy? – kérdezi anyám.

- Megyek apikádhoz. Rendetlenkedik a gyomrom. Mindig mondom neki: Vinzenz, olyan rossz a gyomrom, de jó lenne egy kis pálinka. És akkor majd tölt nekem egy pohárkával – meséli, és közben hallom, ahogy sípolva veszi a levegőt.

Boris néni papám legidősebb nővére. Emlékszem, mesélték, hogy amikor csecsemő volt sokat sírt. Dédanyám bölcsőben ringatta. Ő feküdt az ágyon és a lábával lökte. De Boriska csak sírt, csak sírt… Egyre jobban ringatta… Aztán egyszer csak észrevette, hogy kiesett a bölcsőből… Lányként mindig olyan gyenge volt, hogy azt hitték, meg fog halni, de mégis már a nyolcvan valahányadik évében jár. Vagy talán a kilencvenedikben? Így ránézésre nem is tudom megállapítani. Ugyanúgy öltözködik, mint a hagyományőrző sváb asszonyok. Fekete kendő, fekete ruha, bő szoknyával. A sváb özvegyi ruha. Gyerekkorunkban boszorkánynak csúfoltuk emiatt, egészen addig, amíg papa nagyon meg nem szidott minket. Még most is szégyenlem magam. Nem emlékszem Boris néni férjére. De arra igen, hogy miután megözvegyült sokat utazott. Rendszeresen bejárt Pécsre kenyérért, mert nem kellett fizetnie a buszon, s ott olcsóbb volt a kenyér. Közben meglátogatta a húgát, Liszi nénit, aki Pécsre ment férjhez. Már csak ők ketten élnek az öt lányból.

- Előremegyek ebédelni – jelentem be anyunak, ami azt jelenti, hogy megyek a mamáékhoz.

- Mit főz?

- Krumplilevest és krumplis tésztát.

Jobban szeretem, ahogy mama készíti a krumplis tésztát, mint ahogy anyu. Anyu krumplipaprikásból főzi, ahhoz adja a kifőtt tésztát. Mama viszont a levesben főzi meg, nem külön vízben. Egy serpenyőbe egy kevés zsírt tesz, és azt felforrósítja. Utána erre meri a levesből kiszedett burgonyát és tésztát. Úgy szeretem azt a részét, ami kicsit leragad és ropogós lesz. Nagyon finom kérget kap. Máris éhes leszek, ha csak rá gondolok is.

Időben indulok az ebédre, mert papa szigorú ilyen szempontból, délben mindig az asztalon kell lennie az ételnek. Ezt a szokást én is átvettem. Ahogy belépek a kiskonyhába, megcsap a jó illatú gőzfelhő.

- Sziasztok!

- Szia Virág!

- Megterítek, jó? - kérdem, és a választ már meg sem várva fordulok a konyhaszekrény felé.

Mama egy kis lábosban az asztal közepére teszi a levest.

- Aki nem eszik levest, nem él sokáig – mondja papa a jól ismert mondatot.

Csak mosolygok, minden úgy van, mint régen, és én itt is otthon vagyok.

- Miért kérdeztél tegnap ómamáról és Gertraudról? – érdeklődik mama.

- Szeretnék többet tudni a múltról. Csak beszélgetünk, elmesélitek nekem az emlékeiteket. Én pedig megőrzöm azokat. Olyan ez, mint amikor valamit gyűjtök. Tudni szeretném, hogy kik az őseim, hogy honnan örököltem a tulajdonságaimat. Értitek?

- Igen – válaszolja mama tétován.

- És le is szeretném írni, hogy örökre megmaradjanak. Tudtok nekem segíteni?

- Papa többet tud mesélni erről – néz rá mama.

- Nehéz idők voltak…

3.

Csak ülök a fekete műbőrrel borított fa konyhaszéken, ami már azóta megvan mamáéknak, amióta az eszemet tudom. Vannak dolgok, amik nem változtak meg az elmúlt évek során, pedig papa mindig újít valamit, szereti, ha szép körülötte minden. Közben észreveszem, hogy kéken villog a mobiltelefon az ingzsebében. Ó, hogy mennyit veszekedtek anyuékkal az elmúlt tíz év alatt amiatt, hogy a vezetékes vonalat mobilra cserélték, és lám, most már neki is van, sőt mamának is!

- Csak azért hordok otthonkát, mert annak van zsebe, és akkor nálam lehet a telefon – magyarázta múltkor mama.

- Szóval ott tartottunk, hogy nehéz idők voltak... - ismétlem meg papám szavait. - Hogy volt az összeírás? Olvastam róla, hogy akik német nevüket és identitásukat megőrizték, azokat nyilvántartásba vették az elöljáróságok segítségével, és a névjegyzékkel házról-házra járva összeszedték őket.

- A jegyző felírta őket, köztük a saját lányát is, ő sem jött többé haza.

- Azt is olvastam, hogy Hímesről nyolcvannégy férfit és huszonegy nőt vittek el.

- Igen, köztük ómamát és Gertraudot.

- Őket egy helyre vitték? - kérdem.

- Nem.

- És hol voltak?

- Arra már nem emlékszem, Virág. Már nagyon régen volt.

- Marhaszállító vagonokra tették őket, és úgy vitték Oroszországba. Akkor már tudtuk, hogy nem csak egy hétre viszik az embereket.

- Miből gondolták, hogy csak olyan rövid időre mennek?

- Mert csak egy heti élelemmel, két váltás fehérneművel, és kézi szerszámokkal, például ásóval, lapáttal, csákánnyal felszerelkezve indultak útnak.

- Mennyi ideig volt ott ómama?

- Három évig.

- Marhavagonnal... - ismétlem meg elhűlve papa nemrég kimondott szavait.

A képek, amik felmerülnek az elmémben, visszarepítenek az időben. Szemem előtt mamáék barátságos konyhája lassan elmosódik, és egy vasútállomáson találom magam. Dörzsölgetem a szemeimet, hogy valóság-e vagy csak látomás, mikor hirtelen egy egyenruhás férfi elkap, és a többi asszony és lány közé taszít. Látom a rémületet és a kétségbeesést a szemeikben tükröződni. Ám valami mást is felfedezek még némelyeknél. Elszánt élni akarást.

A férfiakat különválasztották a nőktől. A családokat szétszakították. Már nem csak egy-egy embert szedtek össze egy-egy családból, hanem, akit csak el tudtak kapni. Hiszen kevés volt a létszám az első összeírás után. Látom a nőket, akik összekapaszkodnak, hogy ne válasszák szét őket. Jajveszékelés és sírás hangja száll, de ezt is túlharsogja a katonák ellentmondást nem tűrő hangja. A félelem tapintható a levegőben. Aznap fogyott el az utolsó otthoni koszt...

˜˜

Egy őzbarna szemű asszonyt pillantok meg, aki kísértetiesen emlékeztet valakire. Láttam már ugyanezeket a szemeket...

- Márta vagyok – nyújtja felém a kezét, mikor látja, hogy mereven nézek rá. - Emmert Andrásné.

- Virág – válaszolom, és elfogadom a kézfogását.

- Nagyon emlékeztet a szemed a kislányoméra. Lehet, hogy rokonok vagyunk – mondja, miközben lesimít egyet az ezer ráncból a népviseleti szoknyáján.

- Lehet. Milyen idős a kislánya?

- Liszike hét éves. A fiam, Jóska már idősebb, ő tizenegy – mondja, és ebben a pillanatban már teljes bizonyossággal hasít belém a felismerés, hogy a tulajdon dédanyámmal állok szemben, nem csak egy névrokonával. A szemei pedig, amik annyira emlékeztetnek valakire... pontosan azok, amikkel az elmúlt két és fél évtizedben, reggelente szembenéztem a fürdőszobai tükörben.

- Vajon mi lehet a gyerekeimmel? A férjem nem jött haza a második világháború után...

- Biztosan jól vannak – próbálom megnyugtatni, de mégsem mondhatom, hogy különben én sem lennék itt... ómama.

A marhavagonok két oldalára emeletes deszkaállványokat rögzítettek. Ezek szolgáltak alvóhelyül. Csontot dermesztő január tombolt, mégsem volt fűtés. Az idősebb asszonyokat engedtük felülre, mert ott kevésbé jött a hideg. Az otthon összekészített batyukból dunnák, párnák is kerültek, sőt még szalmazsákok is, amit magunk alá terítettünk, hogy meg ne fagyjunk. Az ajtókat bezárták, a szükségünket elvégezni se mehettünk ki. Késekkel vágtunk egy lyukat a vagon alján, ahol elvégezhettük azt. Akkor már világos volt, hogy nem 'kis munkára' visz a vonat. Az életünk forog kockán... Nem tudom, merre tarthatunk. Általában éjjel utazunk, nappal az állomásokon vesztegel a vonat. Senkit sem engednek ki, és vizet sem adnak. A tetőről becsorgott hólét és enyhébb időben az esővizet fogjuk fel a kis lábosokban, amit otthonról hoztunk.

˜˜

Hirtelen zökkenek ki a kábulatból, és újra mamáék barátságos és melegséget árasztó konyhájában találom magamat.

- Mama! Hol voltatok, amíg ómama nem volt itthon? - kérdem hirtelen.

- A dédipapa lánytestvérénél a szomszédban.

- Vagyis az apai nagynénidnél?

- Igen, a nagymamámmal együtt odamentünk, mikor kiköltöztettek minket a házunkból, és beköltöztették a székelyeket. Később vissza kellett vásárolni a házunkat.

- Ómamának olyan szeme volt, mint neked? - kérdezem mamától.

- Igen, miért?

- Csak kíváncsi voltam... - mondom, majd a tekintetem a távolba mered... vissza 1944-be...

Folytatás következik...

2 megjegyzés:

  1. Eszter - 2010.07.18 - 12:15:06
    Kicsi, ez még jobb, mint az első rész! Nagyon gördülékeny és annyira személyes, hogy egészen elvarázsoltál vele. Ezt is elviszem a saját rovatodba, tudom, hogy előzőleg már engedélyt adtál rá, de azért itt is megkérem (nem a kezed!).

    Gratulálok szeretettel: Eszter



    #5 - Sonkoly Éva - 2010.07.18 - 13:32:48
    Kedves Virág!
    A történet meghatóan szép.
    Dédipapa kedves ember lehetett! :))

    #11 - Cartman - 2010.07.18 - 22:11:27
    Nagyon tetszik! :)

    #13 - BB - 2010.07.19 - 11:54:43
    EZ VALÓBAN IRODALOM! SZINTE PROFI MUNKA... :)


    Eszter - 2010.07.19 - 15:23:14
    Másodszorra még nagyobb élmény elolvasni. Lassan függővé válik tőle az ember. Nem úgy, mint egy szappanoperánál, hanem mint egy jó történelmi sorozatnál.
    Várom, hogy majd egyben lássam az egészet. Az lesz majd a valódi élmény!
    Virágom, még az én életemben befejeződik, vagy hány részesre tervezed??? :-)))

    #19 - Gvali (G?si Vali) - 2010.07.19 - 20:20:20
    Igazi értékes írás... Jó, hogy olvashatunk itt ilyet.
    Egyébként ez az igazi, nálunk is:
    "Anyu krumplipaprikásból főzi, ahhoz adja a kifőtt tésztát." :)

    VálaszTörlés
  2. #18 Nagy Márta, 2010. július 7., szerda, 17:44


    A cikkben szereplő receptek a naplómban megtalálhatók. :)
    Meg mindenféle hozzá kapcsolódó fotó és információ a falu történetéről, ahol játszódik.
    Töröl
    #17 Balogh Veronika, 2010. június 30., szerda, 22:46

    Majd a sváb ételek receptjeit szíveskedj még megírni, Virágom!
    Töröl
    #16 Kovács Ilon, 2010. június 30., szerda, 12:55

    A környékünk elég többszínű nemzetiségből áll, sváb, bunyevác, szerb, magyar bizony minden nemzetiségnek meg van a maga keresztje. Kíváncsian olvasom a Tiédet.
    Töröl
    #15 Nagy Márta, 2010. május 23., vasárnap, 14:47

    Köszönöm Ica! :)

    Töröl
    #14 Fitó ica, 2010. május 23., vasárnap, 14:41

    Olvasom hívásodra Virág.
    Eddig nagyon tetszik, ezen a részen el is érzékenyültem.
    Töröl
    #13 Nagy Márta, 2010. május 21., péntek, 21:21

    Már elindult bennem a folytatás... :)
    Hamarosan... :)

    Köszönöm, rám fér a gyógyulás! :)

    Töröl
    #12 Kovács Ágnes, 2010. május 21., péntek, 15:15

    pedig már türelmetlenkedünk... gyógyulj!
    Töröl
    #11 Nagy Márta, 2010. május 21., péntek, 14:58

    Bocsánat a kis késlekedésért... kicsit beteg vagyok... hamarosan jövök a folytatással! :)

    Töröl
    #10 Nagy Márta, 2010. május 19., szerda, 23:18

    #5- Tara... amikor elmesélik... megelevenedik a történet... :)
    Igyekszem hiteles maradni.
    Töröl
    #9 Nagy Márta, 2010. május 19., szerda, 23:17

    #4- Ági... nem lenne muszáj...
    Töröl
    #8 Nagy Márta, 2010. május 19., szerda, 22:15

    #3- Kedves Aranka... Olyan ismerős volt Hőgyész, hogy megkerestem útvonaltervezésen... Mohácstól egy óra az út, az új autópályán. Kb 90 km tőlünk, Tolna megyében. :)

    Amikor mamát kérdeztem, hogy mire emlékszik, sok mindenre nem tudott válaszolni... Mert rég volt. De szeretném, ha az emlékeim mindig megmaradnának, hátha érdekelni fogja a dédunokáimat, hogy milyen volt a dédanyjuk, mint engem a sajátom. Ahogy meghalnak az idősek elvesznek az értékek... Mama hagyományos sváb főztjét is csak én viszem tovább a két lánya és négy unokája közül. Nem szeretném veszni hagyni...
    Töröl
    #7 Nagy Márta, 2010. május 19., szerda, 21:22

    #2- Peti, ezért kikapnál papától... Addig nincs második! :))))
    Töröl
    #6 Nagy Márta, 2010. május 19., szerda, 21:21

    Évám, ha elvisz... az jó!

    Jöjj velem időutazásra!
    Töröl
    #5 Tara Scott, 2010. május 19., szerda, 18:14

    Nagyon örülök az írásodnak. Ezekről az időkről csak a médiákból hallottam. Más így, nekem hitelesebb is. Köszönöm, hogy olvashatok róla, várom a folytatást.
    Puszi: Tara.
    Töröl
    #4 Kovács Ágnes, 2010. május 19., szerda, 18:06

    muszáj mindig mindennek megismétlődnie? - nem tudok szabadulni per pillanat ettől a kérdéstől...


    (nálunk a "jól nézel ki"-t úgy mondják: megasszonyosodtál! )
    Töröl
    #3 Pápay Aranka, 2010. május 19., szerda, 17:33

    Nagynéném Hőgyészre ment férjhez, ismerős motívumokra találok az emlékezésedben. Nagyon örülök ezeknek, mert meg kell őrízni, ez már történelem.
    Töröl
    #2 Boér Péter Pál , 2010. május 19., szerda, 17:25

    Én nem eszek levest...Tetszett!
    Töröl
    #1 Sonkoly Éva, 2010. május 19., szerda, 17:17

    A Te örökséged különös, számomra ismeretlen világba visz kedves Virág.
    Tetszik írásod mindkét része!

    VálaszTörlés